Quokka Parijsch

i.o.v. de familie Smits en familie van Aken

 

Vroeger was het heel gewoon dat men bij elkaar in woonde. Dat men voor elkaar zorgt. Binnen het gezin maar ook binnen de hele familie. De jongere helpt de oudere en omgekeerd. In veel landen is dit nog altijd gebruikelijk. En zo zou het hier in Nederland ook weer kunnen worden. Dat er op zorg en solidariteit weer een beroep kan worden gedaan op elkaar.

 

En dan niet alleen omdat, met een terugtrekkende overheid, de zorg onbetaalbaar wordt en het niet meer vanzelfsprekend is dat ouderen naar een zorgcentrum of verpleeghuis verhuizen als het thuis niet meer gaat.

 

Zich veilig voelen is voor het grootste deel van de ouderen (en/of hun kinderen) het primaire doel om te verhuizen naar een meer beschermde woonomgeving. Lichamelijk ongemak en een woning die daar niet op berekend is, vormt een andere belangrijke prikkel tot verhuizen. Een derde reden is eenzaamheid. Met de behoefte in de omgeving van buren, kennissen en familie te willen blijven voor de dagelijkse contacten, voor de ontmoeting, de gezelligheid en steun aan elkaar.

 

Alles bij elkaar, de natuurlijke drang naar er zijn voor elkaar, zorgen voor elkaar, de ervaringen in Spanje waar men bij elkaar woont en voor elkaar zorgt, het feit dat (o)pa en (o)ma de 75 zijn gepasseerd en er een moment komt dat het thuis niet meer gaat, maakt dat we zijn gaan nadenken over de mogelijkheden van het ontwikkelen en realiseren van een kangoeroewoning.

 

Kangoeroewonen. Een schattige term. Immers, de kleine kangoeroe blijft ook lekker veilig in de buidel van de mama zitten. Dat is ook het principe van een kangoeroe- of zorgwoning: ouderen en jongeren wonen samen en toch afzonderlijk en kunnen zo altijd op elkaar rekenen. Een combinatie van twee zelfstandige woningen die met elkaar verbonden zijn. De hoofdwoning en een buidelwoning, waarbij de zorgvrager en mantelzorger binnen de familie naast elkaar verblijven.

 

Na vele gesprekken met elkaar, grootouders met ouders, gezinsleden, naaste familie, vrienden en (werk)relaties, hebben we besloten te gaan voor de kangoeroewoning.

 

Hoe dan, in welke vorm, waar dan en hoe gaan we dit financieel mogelijk maken?

 

Stap voor stap, zo hebben we met elkaar afgesproken, gaan we deze droom waar maken.

 

Zo zijn we in Culemborg – Parijsch - Lokkershoek verzeild geraakt. In gesprek gekomen met de CV Parijsch. En aan het ontwerpen gegaan op een beschikbare vrije kavel. Om in samenwerking met Van Ginneken Architecten uit Roosendaal, ook nauw betrokken bij Perspectief Wonen, in goed overleg met beide families, te komen tot een mooi ontwerp.

 

Met plattegronden die passen als een jas. Waarop, rekening houdend met de kangoeroe in zijn vormtaal, de wensen van de beide families en de eisen vanuit CV Parijsch, door Luud van Ginneken twee prachtige (zelfstandige) woningen als één geheel (de kangoeroe) is ontworpen.

 

Twee zelfstandige woningen onder een dak. De hoofd –en buidelwoning. Vanuit het principe van de kangoeroe(woning). En omdat het niet, in de basis, over ontwikkelen of bouwen gaat, maar om gevoel, zorg, beleving, verleden en “thuis in eigen toekomst” gaat, hebben we deze unieke opgave in een eigen, origineel en leuk jasje gegoten. En is Quokka Parijsch ontstaan. Quokka, het ’s werelds meest gelukkige diertje. De kleine kangoeroe, die ons, bij ups –en downs, begeleidt door het proces om te komen tot succes.

Bent u geïnteresseerd?

Perspectief Wonen is een nieuw innovatief woonconcept die inspeelt op de vergrijzing van Nederland. Het concept van Perspectief Wonen geeft het antwoord op de steeds groter wordende vraag naar nieuwe initiatieven in de ouderenzorg. Wilt u samen met ons inspelen en antwoord geven op een maatschappelijk probleem? Bent u of kent u iemand die geïnteresseerd zou kunnen zijn om te wonen bij Perspectief Wonen? Of heeft u ergens anders interesse in? Neem gerust contact met ons op. Graag bespreken we wat we elkaar te bieden hebben.

CONTACT OPNEMEN

© Copyright 2016 Perspectief Wonen | All Rights Reserved